loading

Celiakie

Články sú z portálu celostnimedicina.cz, slovenské preklady článkov pre vás ešte len pripravujeme.

MUDr. Pavel ŠÁCHA

Celiakie

Jde o zánětlivé onemocnění tenkého střeva, které se vyskytuje u dětí i dospělých. Je způsobeno nesnášenlivostí lepku (glutenu), tj. bílkovinného komplexu obsaženého v povrchní části obilných zrn. Jinými slovy střevo neumí obilnou potravu vstřebávat. Jde o poruchu vstřebávání štěpných produktů trávení bílkovin, tuků i cukrů, vody, minerálů, vitamínů a některých dalších látek. Současně je velmi výrazně zvýšena produkce hlenu a je také porušena pohyblivost stěny tenkého střeva.
Číst článek na Celostnimedicina.cz
celostnimedicina.cz

Bezlepková dieta

Bezlepková dieta je dietou, kdy musí pacient zamezit příjmu potravy obsahující lepek neboli gluten. Co je bezlepková dieta a jaká jsou specifika bezlepkové diety? Odpověď na tyto a další otázky Vám poskytne náš článek.
Číst článek na Celostnimedicina.cz
Mgr. Margit Slimáková, Ph.D.

Celiakie (intolerance lepku)

Intolerance na lepek neboli celiakie je očima moderního lékařství celoživotní autoimunitní onemocnění, ale podle tradiční čínské medicíny jsou potravinové alergie a intolerance ve skutečnosti různými formami energetického deficitu na úrovni dráhy sleziny.

Číst článek na Celostnimedicina.cz
Christiane Schäfer, Ellen Stemmer

Pečeme zdravě bez lepku - Celiakie – co tato diagnóza znamená?

V době hned po stanovení diagnózy celiakie potřebuje váš trávicí systém skutečně mimořádné rozmazlování. Trávicí proces ještě neprobíhá nejlépe a celé řadě potravin je třeba věnovat zvýšenou pozornost. Velké množství objemného, těžko stravitelného jídla vašemu žaludku a celému trávicímu ústrojí neudělá moc dobře. Problémy ale mohou působit i jinak zdravá jídla jako pokrmy z mléka a ovoce. V každém případě byste se měli držet dietních doporučení alergologa a gastroenterologa, případně dietní sestry či výživového poradce.
Číst článek na Celostnimedicina.cz
MUDr. Renáta Gerová

Celiakie a potraviny bez lepku

Celiakie je celoživotní, multisystémové, imunologicky zprostředkované onemocnění charakterizované setrvalou nesnášenlivostí lepku (glutenu). Lepek je rostlinná bílkovina obsažená v obilí (pšenice, žito, oves, ječmen). Nemá žádnou výživovou hodnotu, ale v kuchyni je oblíbený pro svoji schopnost lepit a držet vzhled potraviny. Díky lepku máme různé tvary rohlíků, žemlí, koláčů apod.
Číst článek na Celostnimedicina.cz
NAHORU