Chřestové risotto
4 porce
2 pl oleje
1 šalotka
2 stroužky česneku
hrst slunečnicových semínek
svazek chřestu (15 ks)
1,5 l vody
1 pl zeleninového bujónu
200 ml bílého suchého vína
350 g rýže kulatozrnná natural
Chřest si omyjeme a odlomíme tvrdý konec, povaříme ho 5 minut ve vodě. Poté je schladíme studenou vodou. Část chřestu si nakrájíme na malé kousky a použijeme ho přímo do risotta, zbytek osmahneme na oleji, poté lehce osolíme a použijeme na ozdobu. Zeleninový bujón si rozpustíme ve vodě. Na oleji si osmahneme nakrájený česnek a šalotku. Přidáme slunečnicové semínko, malé kousky chřestu a rýži. Promícháme a postupně podléváme zeleninovým vývarem a bílým vínem. Takto to děláme cca 1,5 h dokud není rýže měkká. Ozdobíme opečeným chřestem, můžeme přidat klíčky, tempeh nebo semínka.
Dobrou chuť!
Maruška Veg.